Zelf impregneren van een blokhut of tuinhuis.

Één van de beste methoden om de levensduur van je tuinhuis te verlengen is om met verduurzaamd of geimpregneerd hout te werken. Wordt het tuinhuis waar jij je zinnen op hebt gezet echter niet verkocht met verduurzaamd hout dan kun je het eventueel ook zelf impregneren.
Hieronder geven we enkele aandachtspunten voor het zelf impregneren van je tuinhuis:

  • Impregneermiddelen zijn er in een aantal varianten. Naast middelen welke gericht zijn op een vochtregulerende werking, zijn er ook middelen die schimmelwerend en insectenwerend zijn. De substantie lijkt vaak op beits en er zijn impregneermiddelen die ook de functie van een eerste beitslaag overnemen.
  • Hout kun je naast het impregneren ook voorzien van een schimmelwerende coating. Voor wat betreft de binnenzijde van het tuinhuis zou u overigens kunnen volstaan met het aanbrengen van deze schimmelwerende coating. 
  • Wanneer mogelijk moet je je tuinhuis impregneren voordat het in elkaar wordt gezet. De reden is dat je dan nog alle hoekjes en gaten kan bereiken. Dit zijn juist vaak de plekjes die als eerste last van houtrot krijgen.
  • Je mag het tuinhuisje pas in elkaar zetten als het hout helemaal droog is. Dit drogen kan wel enkele weken in beslag nemen, maar het is echt van belang om hiermee geduld te hebben. Omdat het hout zolang het niet helemaal droog is wat gezwollen en daardoor dikker is, zal een en ander niet goed passen. Probeer het hout zo goed mogelijk te laten drogen door het onder een overkapping te leggen en het hout van het tuinhuis van elkaar te scheiden door er latjes tussen te leggen. Hierdoor kan de wind er doorheen waaien en kan het natte hout elkaar niet raken.
  • Door het impregneren krijgt hout vaak een  verkleuring. Wanneer je dit niet mooi vindt zul je het tuinhuisje na het impregneren moeten verven of voorzien van een dekkende beits. Overigens is er ook impregneermiddel verkrijgbaar dat niet voor deze verkleuring zorgt. Overigens is carbolineum of bruinoleum niet overschilderbaar.