Wanden of muren van een blokhut.

Blokhut Bouwen

Karaktiristiek voor een blokhut is de wijze waarop de muren gemaakt worden. Traditioneel gebruikte men hiervoor boomstammen. Maar tegenwoordig worden blokhutten vaak gebouwd met behulp van zogenaamde 'blokhutprofielen'. Dit zijn planken met aan de ene kant een 'messing' (uitstulping) en aan de andere zijde een 'groef' welke in elkaar vallen (bij dikkere profielen zijn dat er vaak meerdere). Als je een bouwpakket van een blokhut koopt dan is deze vrijwel altijd opgebouwd met deze blokhutprofielen. Uitzondering vormt bijvoorbeeld een prefab tuinhuis.

Een blokhut wordt meestal geconstrueerd doordat in de hoeken uitsparingen zijn uitgefreesd welke precies in elkaar vallen. Grote voordeel daarvan is dat de constructie zeer eenvoudig is: er komt geen spijker of schroef aan te pas. Het enige wat je moet doen is de de profielen om en om strak op elkaar 'tikken'. En zelfs deuren en ramen kunt u er eenvoudig in schuiven en hoeven slechts minimaal vast gezet te worden.

 

blokhut profielOp deze manier kun je dus heel makkelijk en snel een blokhut bouwen. Maar ook als je niet met een bouwpakket wil werken heb je mogelijkheden om met blokhutprofielen te werken. In diverse bouwmarkten zijn blokhutprofielen te koop. In dit geval werk je echter met diverse soorten palen met een inkeping waarin de profielen vallen. Je hebt diverse soorten van deze palen: voor het maken van hoeken, het koppelen van langere lengtes en zogenaamde 'eindpalen' waarvan je eenvoudig een deur of kozijnen kan maken. In dit geval moet je trouwens wel elk profiel aan twee zijden vastzetten met een schroef (zie tekening). Het voordeel van deze methode is dat je helemaal vrij bent in het ontwerp. Nadelen zijn dat het meer werk is en dat je beperkt bent in de dikte van de profielen.

 

Aandachtspunten:

  • Met name als je langere wanden bouwt is het handig om de jaarringen 'om en om' te plaatsen (zie tekening).
  • Net als de funderingsbalken zijn ook de onderste profielen gevoelig voor houtrot. Behandel deze daarom met een impregneermiddel (bijv. bruinoleum) of zwarte teer of houtteer.
  • Kijk uit bij het op elkaar tikken van de profielen: gebruik een lat om de profielen niet te beschadigen.