Wanden of Muren | constructie van een muur

Voor het maken van de wanden van een tuinhuis of blokhut zijn er verschillende mogelijkheden. Daarbij is de ene niet beter of slechter dan de andere. Maar de mogelijkheden worden wel voor een belangerijk deel bepaald door wat je wil: een tuinhuis of blokhut kopen, of geheel zelf bouwen.

Wij gebruiken op deze site de termen 'tuinhuis' en 'blokhut' door elkaar. Maar wat je ook vaak hoort is dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen deze twee door de bouw wijze van de muren. Op deze pagina zullen we de verschillende keuzes die je hebt voor de bouw van de wanden of muren van je tuinhuis of blokhut toelichten aan de hand van dit verschil.

 

traditionele blokhutMuren van een blokhut worden vanoudsher gebouwd van boomstammen waarin inkepingen worden gemaakt waardoor de hoeken 'in elkaar vallen'. Zie de foto voor een typische bouwwijzen van een traditionele blokhut. Tegenwoordig worden hiervoor meestal zogenaamde blokhutprofielen gebruikt. Het overgrote deel van de bouwpakketen is gemaakt met behulp van deze blokhut profielen, maar er zijn ook losse profielen in de handel waarmee je een blokhut kan bouwen. In dat geval wordt er echter met speciale staanders gewerkt waar de profielen in vallen.

 

 

Voor de muren van een tuinhuisje heb je veel vrijheid. Een veel gebruikte manier is om een raamwerk van houten balken te maken en deze te bekleden met bijvoorbeeld rabat planken (zgn. houtskelet bouw). Maar je kan natuurlijk ook stenen muren maken of een muur van je tuinhuis grotendeels uit glas optrekken. Hier geven we een aantal handige tips om een tuinhuis volgens de houtskelet bouw methode op te bouwen.