Vloer als fundering
De makkelijkste manier om een fundering voor een tuinhuis te maken is om eerst voor een vloer te zorgen, en dan hier het tuinhuis direct op te bouwen. Een vloer kan je van betontegels of grindtegels maken, maar je kan ook een vloer van beton storten.Deze methode is heel geschikt voor een niet al te groot tuinhuisje en wordt veel toegepast voor bouwpakketten of prefab tuinhuisjes. Het voordeel van deze methode is dat je meteen een vloer voor je tuinhuis hebt.
Vloer van stoeptegels
Begin altijd met het afgraven van ongeveer 20 centimeter aarde. Stort dit vol met geel (scherp) zand. Dit zand moet je goed aantrillen zodat het later niet kan gaan verzakken. Zorg dat je op deze manier een vlakke ondergrond krijgt. Op deze ondergrond kun je de fundering van tegels leggen. Je kan hier bijvoorbeeld stoeptegels, betontegels of grindtegels voor gebruiken Zorg bij het werken met tegels wel dat je rondom opsluitbanden gebruikt zodat de tegels op hun plaats blijven. Let er bovendien op dat de vloer enkele centimeters boven het maaiveld komt te liggen en liefst net iets kleiner is dan het tuinhuis zodat er geen water naar binnen kan lopen. Het is bovendien aan te raden funderingsbalken te gebruiken. Dit voorkomt houtrot aan het tuinhuis en zorgt er voor dat je geen wateroverlast in je tuinhuisje krijgt. Bovendien moet de vloer goed vlak en waterpas gelegd worden.
Betonnen vloer
Je kan ook een vloer storten van beton en dit als fundering gebruiken. Hiervoor plaats je eerst een bekisting van planken rond de uiteindelijke vloer welke je met paaltjes vastzet. Je kunt hiervoor planken of stroken underlayment van ongeveer 12 a 15 centimeter voor gebruiken. Dit is ruim voldoende dikte om een stevige ondergrond te creeeren. De paaltjes sla je op de hoeken en daar tussenin om de meter een centimeter of 40 in de grond (aan de buitenkant) en zorg ervoor dat ze niet boven de bekisting uitsteken, anders kun je je gestorte fundering later niet meer afrijen. Plaats de planken goed waterpas en zorg dat de vloer haaks wordt door de diagonalen op te meten. Bedek de binnenkant van de bak die je op deze manier maakt met folie of smeer hem in met plantaardige olie, anders krijg je de planken later lastig los van het beton.
Leg op de bodem van de bak die je zo gemaakt hebt brokken stoeptegels oid waarop je matten van betongaas legt (zogenaamde bouwstaalmatten) om te voorkomen dat de vloer gaat scheuren. Zorg er wel voor dat de matten niet de bekisting raken zodat ze niet gaan roesten (dan krijg je betonrot). Vervolgens is het een kwestie van beton mixen en volstorten. Zorg dat alle hoeken goed gevuld zijn en dat je het beton goed aantrilt. Tenslotte moet je je betonvloer afrijen om een mooie vlakke ondergrond te krijgen.
Ook bij deze methode moet je zorgen dat de vloer enkele centimeters boven het maaiveld komt te liggen. Bovendien kun je het beste speciale funderingsbalken voor tuinhuisjes gebruiken om op verder te bouwen. Deze zijn gemaakt van hardhout of geimpregneerd hout en zorgen er voor dat wat goed wordt afgevoerd.
Dit wordt wel een hele groot vloer...