Tuinhuis Schilderen

Een houten tuinhuis heeft wanneer het hout niet op een speciale manier bewerkt is, periodiek een schilderbeurt nodig. Door middel van beits of verf bescherm je het hout tegen de weersinvloeden en met name tegen vocht, zodat schimmels en houtrot er minder grip op heeft.
Je kunt er overigens ook voor kiezen om hout te impregneren en verder niet te schilderen, maar door het impregneren krijgt het hout nagenoeg altijd een blauwige of groenige kleur. Je kunt de impregneerlaag dan ook als een soort primer zien en wanneer je de kleur van de impregneerlaag niet mooi vindt, kun je alsnog een kleur aanbrengen door je tuinhuis te schilderen.

Het is overigens afhankelijk van de ligging van het houten tuinhuis hoe vaak het een een schilderbeurt nodig heeft.  De kant van het tuinhuisje die veel in de zon ligt krijgt veel UV instraling waardoor verf sneller slijt.  Ook de wind is van belang. In Nederland hebben we vooral westenwind, wat inhoudt dat de westkant van de blokhut het meeste wind zal vangen. Dit is uiteraard ook niet bevorderlijk voor de kwaliteit van het schilderwerk. Al met al komt het erop neer dat een blokhut die geverfd is regelmatig opnieuw geverfd moet worden. Wacht hiermee niet te lang, want hoe goed de blokhut in de verf zit, beïnvloedt ook de kwaliteit en levensduur van het hout. Daarnaast kost achterstallig onderhoud aan de blokhut meer tijd op het moment dat je wel aan schilderen zou beginnen. Wanneer je lang wacht met schilderen of beitsen waardoor verf al afgebladderd is, dan zult je net zo lang moeten schuren totdat alles wat een beetje los, zit echt verwijderd is.
Schilderen of beitsen
Je kunt kiezen voor verf of beits, dit is een kwestie van persoonlijke smaak en voorkeur. Beits is er weer in transparante en dekkende varianten. De transparante variant laat de houkleur en structuur zichtbaar, terwijl een dekkende beits een egale kleur geeft.  Hieronder enkele tips

  • Voordat je gaat schilderen dien je de ondergrond schoon, vetvrij en droog te maken.
  • Omdat hout nogal zuigend kan zijn kun je het beste eerst een primer of grondverf aanbrengen waardoor de verf beter hecht en niet te veel door het hout wordt ‘opgezogen’.

 Je kunt er ook voor kiezen om het hout niet te verven maar alleen te impregneren. Hierdoor krijgt het hout wel vaak een blauwige of groenige kleur. Je kunt de impregneerlaag ook als een soort primer zien.
Wanneer je tuinhuis gemaakt is van een ruwe houtsoort, dan is beits vaak een betere keuze dan verf, omdat beits een natuurlijke uitstraling heeft.
Gebruik altijd een verf of beits die goed weerbestendig is. Deze is wel vaak duurder, maar op de lange termijn ben je goedkoper uit en veel minder tijd kwijt als je goede verf of beits gebruikt voor het schilderen van je tuinhuis.
Wanneer je je tuinhuisje voorziet van verf of beits dan zal één schilderbeurt niet genoeg dekkend zijn. Een tweede laag verf of beits geeft een beter en mooier resultaat.

En een laatste tip: wanneer je  een onbehandelde houten blokhut aanschaft of een tuinhuis zelf bouwt, kun je de eerste schilderbeurt het beste doen als de blokhut nog niet gemonteerd is. Je kunt dan overal goed bij, ook bij de kopse kanten en zijkanten.