Tuinhuis Isoleren
Isolatie is erg populair in een tijd waarin energiebesparing hoog in het vaandel staat. Een woning isoleren klinkt wellicht vanzelfsprekend, maar heb je al eens aan het isoleren van je houten tuinhuisje gedacht? Het hoeft weinig te kosten maar kan je veel opleveren. In dit artikel worden de voordelen en nadelen besproken van het isoleren van je tuinhuis. Ook wordt er uitgelegd hoe je je tuinhuisje kunt isoleren.
Een tuinhuisje kan namelijk prima als werkplek of als extra woonkamer fungeren na een aantal aanpassingen. Deze relatief goedkope ruimte heeft als extra voordeel dat het los van het huis staat, waardoor bijvoorbeeld geluidsoverlast beperkt wordt. Ook is het vaak niet erg als kinderen in een tuinhuis spelen, vaak zijn er weinig breekbare objecten aanwezig in een tuinhuis.
Hoe kun je een tuinhuisje isoleren? Wil je je tuinhuis goed isoleren dan moet je zowel over de vloer, de wanden als het dak nadenken.
Over het isoleren van de vloer kun je beter voor het plaatsen van je tuinhuis nadenken. Via de grond gaat veel energie verloren, net zoals in je eigen lichaam: via je voeten verlaat de veel warmte je lichaam. Bovendien levert het isoleren van de vloer een belangerijke bijdrage aan het gevoel van comfort. Om de vloer te isoleren kun je tuinhuis het beste op een betonplaat funderen (kijk hier voor deze manier van funderen). Deze vloer kun je eventueel op platen van vijf centimeter piepschuim storten voor extra isolatie.
Nu het tuinhuisje op beton staat kun je beginnen aan de binnenkant: de wanden. Je werkt altijd aan de binnenkant van de buitenwand. Plaats latten van 1 centimer dik tegen de binnenzijde van de buitenwand op een onderlinge afstand van 120 cm (de breedte van een glaswol mat). Deze moet niet over de volledige hoogte geplaatst worden, er moet sprake zijn van een luchtlaag zodat de lucht kan circuleren.
Tegen de lat plaats je bijvoorbeeld met nieten een dampdoorlatende, waterkerende folie. Dit soort folie kun je bij de meeste bouwmartken krijgen. Hierna kun je door middel van balken met een diepte gelijk aan de dikte van het isoloatiemateriaal die je wil gebruiken een ruimte maken waarin je isolatiemateriaal plaatst, bijvoorbeel platen of matten van steenwol of glaswol. Deze zijn in verschillende dikten te koop. Meest voorkomend is 10 cm, maar je kunt eventueel ook met geringere diktes werken. De isolatie waarde zal minder zijn, maar het kost ook minder ruimte.
Hierover breng je een laag dampdichte folie aan, die je weer op de balken kan nieten. Waar de buitenste laag bedoelt is om te voorkomen dat vocht van buiten naar binnen doorslaat maar nog wel moet ademen, is deze laag bedoeld om te voorkomen dat vochtige, warme lucht uit het tuinhuisje condenseert in de isolatie laag. Deze folie moet in tegenstelling tot de buitenste laag dan ook dampdicht zijn.
Tot slot plaats je over deze folie een binnenmuur. Je kan deze eventueel van houten platen, bijv. underlayment of platen met een gladdere afwerking, maken. Als je het helemaal mooi wil maken kan je natuurlijk ook een wand van gipsplaten maken.
Het isoleren van een tuinhuisje is dus een goede manier om extra ruimte te creeëren. Als je al een tuinhuisje hebt kun je met goedkope materialen van de bouwmarkt al een goede isolatie realiseren. Denk bij het isoleren aan voldoende luchtruimtes en aan waterkerend folie om een optimaal resultaat te bereiken!