Tuinhuis fundering op tegels of betonbanden

fundering op tegelsJe kan een tuinhuis fundering redelijk eenvoudig maken met behulp van betontegels of betonbanden. Bij deze methode heb je verschillende opties:

- Je kan een volledig houten frame maken waarop je zowel de vloer als de wanden bevestigt en welke je ondersteund met betontegels of banden (zie foto's).
- Je kan ook alleen de wanden opbouwen op betonbanden of tegels en later met bijv. tegels een vloer in het tuinhuisje leggen.

Als je alleen de wanden ondersteunt dan kan je rondom, in de vorm van je tuinhuisje, aansluitend aan elkaar betonbanden leggen. Als je daarop houten balken (bijv. funderingsbalken voor een blokhut) bevestigt met behulp van keilbouten waar je de rest van het tuinhuis op bouwt dan heb je meteen voldoende verankering. Leg de betonbanden op een dusdanige diepte dat je met het houtwerk minimaal enkele centimers boven het maaiveld komt. Onder de betonbanden kun je eerst nog een centimer of 20 wit zand storten en aantrillen om verzakking te verkomen. Bovendien is het als je dit goed aantrilt makkelijker om de betonbanden goed waterpas te leggen. Let er dan wel op dat het geheel goed waterpas blijft liggen.

Je kan ook een fundering voor een tuinhuis maken door op een onderlinge afstand van ongeveer 30 cm betontegels neer te leggen. Dit is de methode die ze gebruikt hebben voor het tuinhuisje op de foto's op deze pagina. Het voordeel is dat je wat minder werk hebt met het op maat maken van de betonbanden (waarvoor je het gereedschap ook meestal niet direct voorhanden hebt). Bovendien is het wat eenvoudiger om het geheel waterpas en haaks te krijgen. Bij deze methode om een fundering voor een tuinhuisje te maken is het wel extra belangerijk dat je een goede ondergrond creert van minimaal 20 centimeter scherp zand dat je goed aantrilt aangezien je wat minder draagvlak hebt. . Ook bij deze methode is het noodzakelijk om het houtwerk enkele centimeters boven het maaiveld te laten beginnen. 

Bij de laatste methode is het iets minder eenvoudig om het tuinhuis te verankeren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld (hardhouten) palen gebruiken waaraan je een punt maakt en welke je een halve meter de grond in slaat. Maar er is ook speciale stormverankering in de handel om het tuinhuis te verankeren. Hieraan kun je het houten frame met bouten bevestigen