Speelhuisje, tuinhuis voor kinderen

 

Al jaren staat er in je achtertuin een prachtig tuinhuisje, waar eigenlijk alleen maar rommel in staat. Elke keer als je naar het huisje kijkt vraag je je af waarom je het er ook alweer had neergezet. Ruimte, maar ruimte had je eigenlijk voldoende. Een nieuwe bestemming kun je niet zo één-twee-drie verzinnen, maar je staat open voor ideeën. Heb je al eens aan een speelhuisje voor de kinderen gedacht?
 
SpeelhuisjeEen speelhuisje in de tuin heeft vele voordelen. Zo kunnen de kinderen zich heerlijk terugtrekken in hun eigen huisje. Op die manier ontwikkelen ze zelfstandigheid. Bovendien zit jij niet meer met de chaos in de woonkamer, in het speelhuisje kan rommel maken geen kwaad en bovendien kan het eventueel best een keertje blijven liggen. Wanneer de rommel daar echt uit de hand loopt zullen je kinderen inzien dat er zo niet gespeeld kan worden, op die manier stimuleer je dan een eigen reactie van de kinderen: opruimen! Ook dit bevordert de zelfstandigheid en bovendien leren de kinderen om problemen op een gestructureerde manier op te lossen.
 
Wanneer je niet een tuinhuisje hebt om om te toveren tot speelhuis, zul je er eentje moeten aanschaffen. Speelhuisjes zijn er in houten en plastic varianten. Voor de plastic huisjes geldt dat ze vaak wat kleiner zijn, maar ook goedkoper dan een houten speelhuisjes. Het plastic speelhuisje biedt over het algemeen plaats aan twee kinderen, drie zou eventueel kunnen maar dan blijft er weinig speelruimte over. Een plastic tuinhuisje begint al onder de 100 euro, de duurste kostten zo'n 500 euro. Je kunt ook kiezen voor een houten speelhuis, deze zijn vaak groter en bieden ook vaak mogelijkheden om er bijvoorbeeld een schommel of glijbaan aan vast te koppelen. De prijs voor een houten speelhuis bij de 100, maar loopt voor een groot speelhuis wel door tot 1300 euro. Er is meer ruimte in een houten huisje, en deze staat over het algemeen op houten balken.
 
SpeelhuisHet is niet per se nodig om speelhuisje kant en klaar te kopen, je kunt er ook gemakkelijk één zelf bouwen! Vrijwel automatisch kom je dan op een houten constructie uit, het is wellicht het slimste om een bescheiden tuinhuis te bouwen. Het begint allemaal, letterlijk en figuurlijk, bij de fundering. Deze fundering is vaak van tegels of van beton, meer over de fundering kun je lezen op de pagina over funderingen (onder “Zelf bouwen”). Het nadeel van deze materialen is wel dat ze vrij hard zijn, maar er zijn ook rubberen tegels in de handel die je later in het huisje kan leggen
 
In de tweede stap is het mogelijk te kiezen voor een kant en klaar bouwpakket, of zelf aan het zagen te slaan. Voor het bouwpakket geldt dat over het algemeen de gebruiksaanwijzing voldoende zal zijn om het huisje op te bouwen. Maar hier kun je ook je eigen creativiteit los laten. De tips op onze site voor het bouwen van een tuinhuis kunnen ook prima gebruikt worden om een speelhuisje te bouwen. Als je wilt dat de kinderen ook in de winter wat aan het speelhuisje hebben dan kun je zelfs overwegen om het te isoleren.
 
Heb je voldoende ruimte dan is het natuurlijk ook mogelijk om een volledig tuinhuis of blokhut te kopen, dan ben je niet eens veel duurder uit maar heb je er ook geen werk aan. Gun de kinderen dat plezier in hun eigen speelhuisje, je zult er snel genoeg de voordelen van inzien.