Planken Platen Balken

In tuinhuisjes wordt niet alleen hout van verschillende soorten, kwaliteiten en met verschillende behandelingen gebruikt. Maar voor een tuinhuis kun je ook hout in verschillende vormen toepassen.

  • Balken: voor een tuinhuis worden deze veelal gebruikt voor de dragende constructie, zoals de fundering (waarvoor speciale funderingsbalken verkrijgbaar zijn), het frame of de dakconstructie.
  • Planken: voor tuinhuisjes kom je planken met verschillende vormen tegen welke zich goed lenen om de wanden waterdicht te maken. Voor een tuinhuis bouwpakket worden vaak specifieke planken gebruikt
  • Platen: voor de vloer of het dak van een tuinhuisje kan je platen gebruiken.

Elke vorm heeft zijn specifieke kenmerken en kan voor bepaalde delen van een blokhut gebruikt worden.. Op deze pagina laten we de belangerijkste kenmerken van diverse vormen zien die specifiek voor tuinhuisjes worden toegepast (normale balken en planken laten we dus even achterwege).

Blokhut profielen

In een bouwpakket voor een tuinhuis of blokhut worden meestal planken gebruikt met een heel specifiek profiel. Het lijkt een beetje op rabat (zie hieronder) maar is toch net anders. Deze planken zijn voorzien van messing en groef zodat ze de boven en onderkant in elkaar vallen. Een bouwpakket is meestal verkrijgbaar in verschillende diktes hout. De kleinste dikte is 19mm, welke eigenlijk alleen toepasbaar is voor een relatief kleine blokhut. De grootste dikte is 90 mm en dit is geschikt voor een compleet tuinhuis. Deze planken zijn ook voorzien van meerdere messingen en groeven. Aangezien bij een bouwpakket van een blokhut of tuinhuis de wanden ook de compleet dragende constructie vormen is het erg belangerijk om voldoende houtdikte te nemen, het komt namelijk niet alleen de duurzaamheid, maar ook de stevigheid van je tuinhuisje ten goede.

Rabat planken

Rabat planken zijn planken met een specifiek profiel. Ze zijn aan de ene kant voorzien van een veer (uitstulping) en aan de andere zijde van een groeinkeping. Op deze manier kunnen ze in elkaar vallen zodat een waterdichte wand gecreerd kan worden waartussen ook geen water kan blijven staan (tegen houtrot). Rabat planken worden in diverse typen geleverd:

  • Bij Halfhouts rabat valt een plank over die eronder heen
  • Bij Dubbelzijdig rabat valt de veer van een plank in de groef van de plank erboven (zie profiel hierboven)
  • Zweeds rabat is een bijzondere vorm, de planken lopen enigszins schuin: de planken zijn schuin en vallen over elkaar heen. (zie hiernaast)

 

Rabat is onbehandeld verkrijgbaar. Maar er wordt ook geimpregneerd geleverd en er is zelfs  rabat van hardhout (bijv. bankirai) verkrijgbaar.

Funderingsbalken

Voor de fundering van een bouwpakket of prefab tuinhuisje wordt vaak gebruikt gemaakt van funderingsbalken of fundamentbalk. Deze balken hebben een speciale vorm en zijn bedoeld om de wanden van een tuinhuisje op te bouwen. De vorm zorgt er voor dat het water niet naar binnen slaat en er ook geen water op het hout blijft staan. Funderingsbalken voor tuinhuisjes zijn zowel in geimpregneerd vuren als in hardhout verkrijgbaar. Aangezien de fundering van je tuinhuis het onderdeel is dat het meest gevoelig is voor houtrot verdient het aanbeveling om funderingsbalken van hardhout te gebruiken.

 

 

Underlayment

Underlayment is een plaat materiaal dat in de bouw in het algemeen zeer veel wordt toegepast voor de ruwbouw. Het wordt met name gebruikt voor vloeren en (platte) daken. Underlayment is multiplex, wat wil zeggen dat het is opgebouwd uit meerdere lagen. Voor tuinhuisjes is het geschikt om het dakbeschot van te maken. Afhankelijk van hoe je de fundering van je tuinhuis maakt kun je het ook als vloer gebruiken. Het is behoorlijk sterk en redelijk vochtbestendig. Underlayment is verkrijgbaar in standaard maat 244x122 met een dikte van 10 of 18 mm (let op: voor vloeren of daken 18mm gebruiken). Underlayment is zowel verkrijgbaar met gladde zijkanten als met veer en groef (zie rechts)