Muren tuinhuis houtskelet bouw
Als je zelf een tuinhuisje gaat bouwen dan is een goede optie om de wanden op te trekken volgens het zogenaamde houtskelet bouw principe. Deze methode betekent dat je eerst een geraamte (skelet) maakt van houten balken. Deze bedek je later met een wand van bijvoorbeeld rabat planken of met platen. Deze methode heeft een aantal voordelen:
- Je bent redelijk vrij in het ontwerpen van je tuinhuis.
- Het is een redelijk lichte maar toch stevige methode.
- Eenvoudig glad aan de binnenkant af te werken en eventueel te isoleren.
- Keuze in wandafweking: m.b.v. rabat, portdeksellen of met behulp van platen.
Nadeel van deze methode is wel dat het arbeidsintensiever is dan het werken met blokhut profielen en zeker veel meer werk kost dan het opzetten van een bouwpakket..
Voor de opbouw van de wandskelet muren van een tuinhuis kun je gebruik maken van de verschillende methoden van fundering.
Enkele tips voor het bouwen van een tuinhuis met de wandskelet bouw methode:
- Maak vooraf een schets van de opbouw zodat je weet waar je aan toe bent.
- Voor de staanders en de top balk kun je gebruik maken van 45*95 mm vuren balken welke je 50 a 70 cm uit elkaar plaatst. Kijk even naar wat handig is gegeven de afmetingen van je tuinhuis en de plaatsing van deuren en ramen e.d.
- Gebruik voor de vloerbalk liefst geimpregneerd hout of hardhout. Alternatief is om een vuren balk te gebruiken en deze te behandelen met bijv. zwarte teer of houtteer.
- Bepaal vooraf de maat van de deur die je wil gebruiken en houdt hier ruimte voor vrij. Voor het plaatsen van een deur heb je in de breedte 5 mm ruimte nodig (2 mm aan de hangkant en 3 mm aan de sluitkant). Deuren en ramen kun je ook heel goed tweedehands kopen op bijvoorbeeld Marktplaats.
- Je kunt het geraamte meteen rechtop opbouwen, maar handiger is het om wand voor wand vlak op de vloer van je tuinhuis of op de grond op te bouwen en dan rechtop te zetten en aan elkaar te verbinden door ze aan elkaar te schroeven of spijkeren.
- De haakse verbindingen tussen de staanders en top en vloerbalken kun je schroeven, maar net zo handig is het om ze te spijkeren. Gebruik dan minimaal twee spijkers per verbinding die je onder een hoek van elkaar er in slaat (bijv. door aan weerszijden van de staanders diagonaal een spijker er in te slaan). Gebruik je voor de vloerbalk hardhout dan werkt dit niet, maar moet je schroeven (eerst voorboren!)
- De topbalk kun je dubbel uitvoeren. Door de bovenste op de hoeken te laten verspringen met de onderste kun je de haakse muren aan elkaar bevestigen.
- Voor je de wanden aan elkaar bevestigt moet je zorgen dat het geheel goed haaks is door alle diagonalen (zowel in het horizontale vlak boven en onder als in de verticale vlakken) op te meten.
- Als je het geraamte niet met platen maar enkel met planken bedekt is het handig om in elke wand een diagonaal balk aan te brengen in een 'vak' in verband met de stevigheid. Zorg dat voordat je deze aanbrengt het geraamte goed haaks is..
- Laat de onderste vloer balk in eerste instantie ook bij de deur doorlopen en zaag deze er later uit. Dan is het makkelijk te plaatsen omdat het geheel steviger is.
- Als je begint met een vlakke ondervloer (bijv. een betonvloer of tegelvloer) dan is het handig om eerst de spanten voor het dak te maken en dan pas het skelet van de wanden. Je kan de spanten dan namelijk op een vlakke vloer maken.
- Op een betonnen vloer of op een fundering van betonbanden kun je het geraamte vastzettten met keil bouten. In beton kun je ook vooraf draadeinden storten om het raamwerk aan te verankeren. Heb je deze opties niet dan kun je ook met grondankers je tuinhuis verankeren.
Hieronder zie je een plaatje van de opbouw van een tuinhuis in houtskelet bouw en een foto van het eindresultaat. In dit geval hebben ze het erg creatief aangepakt...