Kunststof tuinhuisje

Naast bouwen in hout of metaal is het ook mogelijk om een kunststof tuinhuis te bouwen. Hout is weliswaar verreweg het meest gebruikt materiaal voor een tuinhuisje, maar heeft ook enkele nadelen die kunststof niet heeft. Op deze pagina zetten we een aantal kenmerken en voor en nadelen van een kunstof tuinhuisje op een rij.

Kunststof wordt ook vaak plastic genoemd. Dat is niet helemaal waar, kunststof is elke stof die niet in de natuur voorkomt maar via een scheikundig proces wordt gemaakt. De term plastic wordt daarentegen alleen gebruikt voor (vaak uit aardolie derivaten gemaakte) 'polymeren'. Hier doet het er niet toe want dat is wat ook toegepast wordt voor tuinhuisjes, we kunnen het dus ook over een plastic tuinhuis hebben.

 

Kunststof tuinhuisjes komen in een groot aantal verschijningsvormen voor. Er zijn hele mooie tuinhuisjes verkrijgbaar uitgevoerd in kunststof. Kijk maar eens naar de verschillende foto's op deze pagina, dat zijn tuinhuisjes van plastic. Je hebt simpele kleine huisjes welke bijna lijken op een grote kast. Maar je hebt ook complete blokhutten of chalets welke volledig zijn opgebouwd uit kunststof.

 

Kunststof of plastic heeft een aantal belangerijke kenmerken:

  • Het is onderhoudsarm, dat wil zeggen dat je weinig onderhoud hoeft te plegen aan een tuinhuis van kunststof.
  • Het is gemakkelijk om schoon te houden, een natte doek volstaat om de blokhut er als nieuw uit te laten zien.
  • kunstof rot of roest niet en gaat dan ook erg lang mee, veel langer dan een houten of metaal tuinhuisje
  • Kunststof tuinhuisjes zijn zeer eenvoudig te monteren. Daardoor zijn ze meestal ook makkelijk te verplaatsen zodat je het mee kan nemen als je gaat verhuizen of kan verkopen als je er vanaf wil.

 

Maar natuurlijk zijn er ook enkele nadelen:

  • Ondanks dat er tegenwoordig kunststof op de markt is dat aardig op hout lijkt, zie je van dichtbij toch wel de 'plastic' uitstraling.
  • Onder invloed van de zon, wind en regen verkleurt kunststof langzaam. Over het algemeen is dit niet erg storend, maar wel iets om rekening mee te houden.