Kozijnen van een Tuinhuisje

De kozijnen van uw tuinhuisje krijgen het vaak zwaar te verduren. Regen, wind en gure omstandigheden zorgen ervoor dat vooral houten kozijnen regelmatig een onderhoudsbeurt nodig hebben. Hoeveel onderhoud nodig is hangt sterk af van het soort hout. Indien uw tuinhuisje niet verduurzaamde kozijnen heeft, dan zal er jaarlijks onderhoud gepleegd moeten worden. Dit onderhoud bestaat uit schoonmaken en het bijwerken van beschadigingen in de laklaag. Een keer in de 5 a 6 jaar zal de oude verflaag verwijderd moeten worden en zal u het hele kozijn opnieuw moeten schilderen of lakken. Schoonmaken van de kozijnen kan met warm water, een zachte doek en een niet bijtend schoonmaakmiddel zonder schuurmiddel.

Kozijnen gemaakt van robinia of eiken vergen minder onderhoud en hoeven zelfs helemaal niet geschilderd te worden. Uiteraard mag dit wel indien u de kozijnen in dezelfde kleur als uw tuinhuis wilt schilderen. Merranti, Lariks of grenen kozijnen zijn ook zeer duurzaam, maar u kunt de levensduur nog eens verlengen door ze te schilderen. Controleer de kozijnen jaarlijks op beschadigingen en eens in de 10 jaar is een complete schilderbeurt aan te raden.

Een aantal onderdelen van uw kozijn verdienen extra aandacht omdat ze gevoeliger zijn voor weer en wind. Deze punten zullen we stap voor stap behandelen.

Naden en kieren

Naden en kieren moeten zo veel mogelijk voorkomen worden omdat vocht een vuil zich makkelijk tussen de kieren hecht. Dit begint al bij de constructie van het kozijn. Indien u de kozijnen zelf maakt, besteed dan veel aandacht aan passen en meten zodat de verschillende onderdelen goed op elkaar passen.

Raamdorpels

Een raamdorpel zorgt ervoor dat regenwater niet direct op of in de onderliggende gevel loopt. Zonder een dorpel zal dit wel gebeuren en zal het vocht vanuit de gevel optrekken tot in het kozijn. Dorpels gemaakt van staal of steen zijn zeer duurzaam.

Ventilatie

Misschien niet zo voor de hand liggend maar o zo belangrijk is de ventilatie in uw tuinwoning. Door een goede ventilatie zal het aanwezige vocht eerder verdampen en niet op de ramen condenseren en neerslaan op de kozijnen. Zorg dus voor voldoende vernilatieroosters in je tuinhuisje.

Te laat met onderhoud?

Indien u te laat bent met het onderhoud van uw kozijnen dan leidt dit inde meeste gevallen tot houtrot. Vooral de onderdorpel is hier erg gevoelig voor. Houtrot ontdekt u door met een hard voorwerp (schroevendraaier) in uw kozijn te prikken. Als het hout zacht is dan duidt dit op houtrot. Het is vervolgens belangrijk dat u zo snel mogelijk actie onderneemt. Het is vaak mogelijk om beginnende houtrot tegen te gaan zonder dat het hele kozijn vervangen hoeft te orden. De rotte delen kunnen verwijderd worden en met gerepareerd worden met een passend stuk hout. Eventueel kunt u gebruik maken van boorzuurpillen om de kwetsbare delen in de toekomst te beschermen.