Houtsoorten: Zacht hout

De meest gebruikte houtsoort voor tuinhuisjes is zacht hout. Dit is hout dat afkomstig is van naaldbomen en meestal gewonnen wordt in gematigd klimaat (Europa, voormalige Sovjet Unie of Amerika).

 

Zacht hout heet een aantal voordelen. Het is goedkoper dan hard hout, het is eenvoudiger te bewerken en het is milieuvriendelijker. Het is over het algemeen echter ook meer gevoelig voor aantasting door houtrot. Daarom wordt ook regelmatig verduurzaamd hout gebruikt.

vuren houtVerreweg het meest goedkoop en gebruikt is vuren hout. Dit is hout afkomstig van de fijnspar (zie rechtsboven) en wordt op grote schaal aangeboden in bouwmarkten en toegepast in de bouw. Het is goedkoop en relatief eenvoudig te bewerken, maar is met een duurzaamheidsklasse 4 ook redelijk gevoelig voor aantasting door houtrot. Als je niet verduurzaamd hout gebruikt dan is het dan ook aan te raden om goed te schilderen.

 

Een houtsoort die in het verleden veel gebruikt wordt maar tegenwoordig wat minder is grenen. Grenen hout is afkomstig van de grove den, één van de meestvoorkomende bomen in Nederlandse bossen. Veelal wordtgrenen Amerikaans grenen gebruikt dat in verschillende kwaliteiten geleverd wordt. Van wat zachtere soorten als Sugar Pine tot het wat hardere en harsrijkere (duurzamere) Pitch Pine. Veelal wordt Yellow pine gebruikt dat daar een beetje tussenin ligt. Voor buitenwerk is het onbehandeld echter niet geschikt.

  •  

lariks houtLariks hout lijkt wel wat op grenen, maar het is een stuk harder. Het is dus ook duurzamer en sterker dan grenen of vuren hout (duurzaamheidsklasse 3). Het wordt regelmatig gebruikt als gevelbetimmering, bijvoorbeeld ter vervanging van Red Ceder. De lariks boom komt veel voor in wat koelere streken op het noorderlijk halfrond. Het is echter een stuk minder algemeen als vuren en daardoor lastiger aan te komen en duurder.