Houtsoorten: hardhout

Hardhout is eigenlijk een verraderlijke term. De term wordt in Nederland vaak gebruikt voor tropisch hardhout: hout van meer dan gemiddelde hardheid, afkomstig uit de tropen. In het Engels betekent 'hardwoord' echter 'hout afkomstig van loofbomen'. Er zijn echter ook loofbomen die behoorlijk zacht hout opleveren, zoals de populier, of de wilg. Hier zullen we met name een aantal tropisch hardhout soorten de revue laten passeren welke je mogelijkerwijs kunt toepassen voor het bouwen van een tuinhuis: tropisch hardhout.

Omdat tropisch hardhout aanzienlijk duurder is en over het algemeen lastiger te bewerken is dan zachthout  wordt het met name gebruikt voor die delen die in contact staan met de grond: de fundering. Daarnaast wordt het in de tuin gebruikt voor schuttingen en terassen. Maar ook voor gevelbetimmering wordt wel hardhout gebruikt. Bijvoorbeeld voor het uiterlijk: je kunt het onbehandeld gebruiken, de meeste hardhout soorten worden op termijn grijs.

Verschillende tropische hardhout soorten die ook wel in de tuin worden toegepast:

Bankirai. Een erg harde houtsoort afkomstig uit Borneo. Duurzaamheidsklasse 1. Het is licht tot diepbruin van kleur met soms een rode gloed en zeer sterk en slijtvast. Je komt Bankirai vaak tegen in de tuin, bijvoorbeeld voor terassen, vlonders en schuttingen.. Het is leverbaar als "(terras)planken, palen en balken. Bankirai is te hard om te spijkeren en je moet roestvrije schroeven gebruiken. Daarnaast kun je het beste voorboren. Bankirai wordt regelmatig vervangen door gelijkwaardige houtsooren zoals Cumaru, Tonka of Guariuba welke gelijkwaardige eigenschappen hebben.

 

Meranti. Meranti kom je in de tuin minder vaak tegen dan Bankirai omdat het iets minder duurzaam is (klasse 2). Het is een verzamelnaam voor een aantal houtsoorten uit Zuidoost Azie. Meranti wordt veel gebruikt voor kozijnen en deuren omdat het wat zachter is en daardoor goed te bewerken. Vaak wordt daarvoor Dark Red Meranti gebruikt dat harder, zwaarder en duurzamer is dan gele of witte Merantie soorten. Voor kozijnen is Merantie in diverse profielen verkrijgbaar. Daarnaast is er multiplex van Meranti verkrijgbaar dat in de bouw veelvuldig wordt toegepast.