Houtrot

De meeste tuinhuisjes zijn gemaakt van hout. In het vochtige Nederlandse klimaat onstaan gemakkelijk schimmels die het hout aantasten. Deze schimmels kunnen de sterkte van het hout drastisch verminderen, men spreekt dan ook wel over houtrot. De ene houtsoort is trouwens gevoeliger voor houtrot dan de andere, zie daarover ook onze pagina over de duurzaamheidsklasse van hout. 

houtrotSchimmels breken hout af met een soort verteringssappen: enzymen. Enzymen werken alleen in een waterige omgeving. Hout bevat voor schimmels voldoende water vanaf een vochtgehalte van ongeveer 22%. Schimmels groeien dan nog traag. In vochtig hout treedt niet onmiddellijk houtrot op: schimmels kunnen hout alleen aantasten, wanneer het langdurig vochtig blijft. Daar komt nog bij dat sommige houtsoorten van nature weerstand bieden tegen schimmels door stoffen die in het hout zitten (bijv. red cedar, een zachte houtsoort die niet makkelijk rot).

Houtrot voorkomen

Bij een houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaan de problemen. Door bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud komt dit vocht in de constructie. Hierdoor worden de houten onderdelen langzaam maar zeker aangetast en ontstaan problemen als lekkage en verzwakkingen van bouwconstructies.De beste manier om een lange levensduur van uw tuinhuis te verzekeren is het voorkomen van houtrot. Hieronder een aantal tips:

  • Vooral als hout langere tijd in aanraking blijft met vocht kan er houtrot optreden. Zorg er daarom voor dat dit niet voor kan komen.
  • Vooral de funderingsbalken en onderste delen van een tuinhuis zijn gevoelig voor optrekkend en opspattend vocht. Gebruik liefst hardhouten funderingsbalken. Ook kun je overwegen om de funderingsbalken en onderste planken te behandelen met houtteer of scheepslak.
  • Kies liefst voor geimpregneerd hout of verduurzaamd hout. Dit gaat onbehandeld ongeveer twee keer zo lang mee. Je kunt ook overwegen je tuinhuis te behandelen met bruinoleum (vervanger van het giftige en inmiddels verboden carbolineum), dit is echter niet overschilderbaar.
  • Schilderen is ook een goede methode om te voorkomen dat er vocht in het hout kan dringen. Zorg er wel voor dat je tijdens het bouwen alle kopse en zijkanten van het hout ook schildert.
  • Voorkom zoveel mogelijk schroef of spijkergaten in de constructie en als het nodig is, zorg er dan voor dat de gaten goed en droog zijn afgedicht.
  • Zorg ervoor dat draaiende delen (zoals ramen en deuren) niet klemmen zodat vocht niet goed weg kan.
  • Hang- en sluitwerk moet goed gemonteerd zijn zodat er zich geen vocht achter kan ophopen.

Houtrot bestrijden

In droog hout groeien geen schimmels: een vochtgehalte beneden ongeveer 22% zet de groei van schimmels stil. In deze toestand kunnen schimmels echter wel een hele tijd overleven. Wordt het hout weer vochtiger dan Het drogen van het hout (door bijv. je tuinhuis te verwarmen) is dan ook alleen een oplossing als je dit langdurig (in ieder geval meer dan een jaar) doet.

Beter is het om het aangetaste hout te verwijderen. Ga daarbij niet te voorzichtig te werk: zorg dat je ook een gedeelte van het nog gezonde hout meeneemt. De schimmel zit namelijk vaak al dieper dan het hout dat zichtbaar is aangetast. Vul het daarna op met speciale houtrotvullers en schilder het hout. Zo zorg je ervoor dat er geen vocht bij het hout kan en voorkom je nieuwe houtrot plekken.