Houten tuinhuisje
Verreweg de meeste tuinhuisjes worden voor het grootste deel gemaakt van hout. Zowel bij zelf bouwen als bij een prefab blokhut gaat het in 9 van de 10 gevallen om een houten tuinhuis. Hout als materiaal past dan ook prima bij het idee van de tuin, het is een geheel natuurlijk materiaal met een mooie natuurlijke uitstraling. Hout is ook goed toepasbaar voor de diverse functies die een blokhut kan hebben, of je nu een opberghok, een kantoor, een sauna of een speelhuisje voor de kinderen wil maken, hout misstaat zelden.
Voordelen en nadelen houten tuinhuis
Voordat je een tuinhuis gaat bouwen moet je een afweging maken welk materiaal je wil gebruiken voor de bouw. Allereerst moet je daarbij weten wat de functie van het tuinhuis gaat zijn. Wil je een opbergplek voor je tuingereedschap, of heb je nog verdere plannen zoals een atelier, een kantoor aan huis, een extra tuinkamer of zelfs een sauna in de tuin. Het grootste voordeel van een houten tuinhuis is dat het eigenlijk bij bijna elke toepassing past.
Hout heeft een aantal belangerijke voordelen boven andere materialen:
- Hout kan relatief eenvoudig bewerkt worden, wil je zelf aan de slag dan is het verreweg het eenvoudigst om een tuinhuis van hout te bouwen. metaal is een stuk lastiger aan te komen in de juiste vorm en ook moeilijker om te bewerken. Zelf een tuinhuis bouwen van kunstof is bijna helemaal niet te doen.
- Hout heeft een mooie natuurlijke uitstraling. Ieder stuk hout is uniek
- Hout is een goedkoop materiaal en is eenvoudig verkrijgbaar. Elke bouwmarkt heeft een groot assortiment hout, al is het voor het bouwen van een tuinhuis handig je wel even te verdiepen in de diverse leveranciers en een leverancier met goed materiaal te selecteren.
Maar natuurlijk heeft hout ook enkele nadelen:
- Hout is niet erg duurzaam: Er zijn veel verschillende houtsoorten op de markt welke meer (hardhout) of minder (vuren) duurzaam zijn. Bovendien is er geimpregneerd hout op de markt dat duurzamer is, maar het meest toegepaste hout (blank vuren) heeft onbehandeld een slechte duurzaamheid omdat het gevoelig is voor houtrot.
- Hout werkt: Onder invloed van wisselingen van temperatuur en vochtigheid kan hout behoorlijk werken (uitzetten en krimpen). Hier moet je bij het bouwen van een tuinhuis rekening mee houden, anders gaat het splijten. Dit is een voordeel van een prefab bouwpakket, er is bij de maatvoering van de onderdelen reeds rekening mee gehouden.
Onderhoud houten tuinhuis
Om het belangerijkste nadeel van tuinhuisjes van hout weg te nemen (de beperkte duurzaamheid) kun je verschillende maatregelen nemen, zowel tijdens de bouw als daarna:
- Maak voor funderingsbalken altijd gebruik van hardhout of minimaal geimpregneerd hout.
- Ook voor het hout waarvan je de buiten wanden maakt is het beter om gebruik te maken van geimpregneerd hout. Prefab bouwpakketten kun je vaak vooraf laten impregneren.
- Dikker hout is natuurlijk duurzamer dan dunner hout. Kant en klare tuinhuisjes kun je vaak in verschillende wanddiktes bestellen, een dikkere wanddikte komt niet alleen de duurzaamheid, maar ook de degelijkheid van je tuinhuis ten goede.
- Ga je tuinhuisje beitsen of verven zorg er dan voor dat je tijdens het opbouwen al de gedeelten behandelt waar je later niet meer bij kan, zoals waar het hout aansluit op andee planken of balken.
- Bouw je je tuinhuisje uit een dunnere soort planken die je wilt verven of beitsen dan is het het overwegen waard om ook de binnenzijde te behandelen aangezien je anders kans loopt dat het hout krom trekt.