Hout tuinhuis

Hout stammenDe belangerijkste grondstof voor het overgrote deel van de tuinhuisjes die gebouwd worden is hout. Daarnaast wordt er voor het bouwen van een tuinhuis ook wel eens metaal of kunstof gebruikt. Maar hout heeft een aantal voordelen boven deze materialen. Het is relatief goedkoop, makkelijk te verwerken (met name als je zelf gaat bouwen) en bovendien milieuvriendelijk. Bovendien is het van nature mooi om te zien. Het nadeel is wel dat hout gevoelig is voor externe invloeden zoals schimmels en insecten.

 

Houtsoorten

Hout heb je in een grote variatie van soorten. Over het algemeen wordt een hoofdindeling gemaakt in:

eiken boomLoofhout: Loofhout is afkomsting van loofbomen. Loofhout wordt ook wel 'hardhout' genoemd. Dat zegt echter weinig over de echte hardheid van het hout. De term hardhout is dan ook verraderlijk en wordt vaak voor 'tropisch' hardhout gebruikt. Er bestaan ook loofbomen die erg zacht hout leveren, bijvoorbeeld de linde, populier en wilg. Daarnaast is ook het groeiklimaat belangerijk voor de hardheid van het hout. Gemiddeld is Loofhout echter harder dan Naaldhout.

vuren hout voor een tuinhuis? Naaldhout: Naaldhout is afkomstig van Naaldbomen. Naalden zijn eigenlijk ook gewoon bladeren, maar dan met een speciale vorm. Deze bomen zijn vaak het gehele jaar groen en groeien meestal in gematigde streken. Naaldhout wordt ook wel zachthout genoemd. Het meest gebruikte hout voor tuinhuisjes is naaldhout (met name vuren, afkomstig van de Fijnspar).

Duurzaamheid

Hout wordt onderverdeeld in duurzaamheidsklassen. Daarbij staat 1 voor het meest duurzame hout en de klasse loopt tot 5 voor de minst duurzame houtsoorten. Afhankelijk van de duurzaamheidsklasse is hout meer of minder duurzaam. De duurzaamheid is niet alleen afhankelijk van de hardheid van het hout, maar er kunnen ook stoffen in het hout voorkomen die het duurzamer maken.

Verduurzamen

Om hout uit een lage duurzaamheidsklasse toch toepasbaar te maken voor toepassingen waarbij het bloot staat aan diverse invloeden wordt het soms verduurzaamd. De bekendste vormen zijn schilderen en impregneren.Voor een tuinhuis wordt vaak gebruik gemaakt van hout van een relatief slechte duurzaamheidsklasse dat op een bepaalde manier verduurzaamd wordt.

Vormen en samenstellingen

rabat delenHout wordt geleverd in diverse vormen  zoals balken, planken en platen.. Maar voor gevelbetimmering van tuinhuisjes worden ook vaak rabatdelen toegepast. Dit zijn half overlappende planken welke ook weer in verschillende vormen voorkomen.

Milieu

Om de milieuvriendelijkheid van het hout dat je gebruikt voor je tuinhuis te beoordelen zijn er diverse keurmerken waar je op kan letten.