Hout: Duurzaamheid

Alle houtsoorten vergaan op den duur. Hout is nu eenmaal een materiaal dat gevoelig is voor de aantasting door schimmels, waardoor houtrot kan ontstaan, en ongedierte zoals houtworm of boktor. Voor hout dat binnen wordt toegepast is dit iets minder van belang, omdat schimmels vocht nodig hebben om zich te kunnen ontwikkelen. Maar bij een houten tuinhuis is een deel van het hout overgeleverd aan de elementen. Daarom is het voor de duurzaamheid van je tuinhuisje van belang hier aandacht aan te besteden.

Het meest te leiden hebben de delen die in contact staan met de (vaak vochtige) grond. Hiervoor is eigenlijk alleen onbehandeld hout met een duurzaamheidsklasse 1 (zie hieronder) geschikt. Alle andere soorten moet je verduurzamen om ze te kunnen toepassen.

Maar ook de delen van tuinhuisjes die in contact staan met de buitenlucht en waarop neerslag vat heeft (de buitenschil) hebben aandacht nodig. Hiervoor kun je ook onbehandeld hout van duurzaamheidsklasse 2 en eventueel 3 gebruiken. Vanaf klasse 4 (waarin o.a. vuren hout valt) kun je beter verduurzamen.

De natuurlijke duurzaamheid van hout is van een aantal zaken afhankelijk. Met name de hardheid is van belang. Daarnaast  kan hout bepaalde stoffen bevatten die de duurzaamheid aanmerkelijk verhogen. Een bekend voorbeeld is Red Cedar (zie links). Een erg zachte houtsoort die doordat het etherische olien bevat toch duurzaamheidsklasse 2 heeft. Het wordt daarom bijvoorbeeld veel toegepast voor gevelbetimmering.

Hout wordt ingedeeld in duurzaamheidsklassen. Hieronder staat een korte beschrijving van de betekenis van die klassen.

Duurzaamheidsklasse 1: Zeer duurzaam, levensduur onbehandeld voor gebruik buiten is meer dan 25 jaar.

Duurzaamheidsklasse 2: Duurzaam, levensduur onbehandeld voor gebruik buiten is tussen de 15 en 25 jaar

Duurzaamheidsklasse 3: Matig duurzaam, levensduur onbehandeld voor gebruik buiten is tussen de 10 en 15 jaar
 
Duurzaamheidsklasse 4: Weinig duurzaam, levensduur onbehandeld voor gebruik buiten is tussen de 5 en 10 jaar 
 
Duurzaamheidsklasse 5: Zeer weinig duurzaam, levensduur onbehandeld voor gebruik buiten is minder dan 5 jaar