Fundering tuinhuisje

Misschien wel de belangerijkste voorwaarde voor een stevig tuinhuisje is een goede fundering. Als het tuinhuis stevig, haaks en waterpas gefundeerd is wordt het niet alleen veel eenvoudiger om verder te bouwen, maar is het eindresultaat ook steviger en duurzamer. Zonder fundering zal een tuinhuis na verloop van tijd niet meer waterpas staan en verzakken. Het gevolg is dat ramen en deuren niet meer goed sluiten en komen bevestigingspunten onder druk te staan.

Er zijn verschillende manieren om de fundering voor een tuinhuisje te maken. We zullen hier een paar opties kort toelichten.

Bij de opbouw van een tuinhuisje kun je voor de opbouw van de fundering kiezen: 

 • fundering tuinhuisjeEen prefab tuinhuis of een bouwpakket wordt meestal op een (bestaande) funderings vloer van tegels of beton gebouwd. Die vloer kan je storten of kun je maken van (beton)tegels.
 • Als je zelf een tuinhuis bouwt dan kun je als fundering ook alleen de wanden ondersteunen met tegels of betonbanden. Een andere mogelijkheid is om een volledig houten frame te maken voor wanden en vloer en deze te laten rusten op betontegels (zie foto).
 • Je kan je tuinhuis ook op  (hard)houten palen funderen.
 • Wil je echt een groot tuinhuis bouwen dan kan het nodig zijn om een fundering te storten.

 

Bij het funderen moet je altijd met een aantal zaken rekening houden:

 • Verankering Fundering Tuinhuis

  Zorg dat je op goede harde ondergrond werkt. Bij het werken met palen dan kun je deze het beste zo diep zetten totdat je witte grond tegen komt. Bij het werken met tegels kun je scherp zand gebruiken dat je goed aa n trilt.

 • Leg voordat je gaat funderen alle leidingen welke onder de fundering door moeten.
 • Houd bij het uitzetten van je fundering rekening met uitstekende delen zoals de overstek van het dak.
 • Zet de onderste balken vast aan de fundering of sla als je tegels gebruikt enkele (hardhouten) palen in de grond om het tuinhuisje te verankeren. Ook is er speciale verankering in de handel verkrijgbaar voor het verankeren van een tuinhuisje (zie tekening). Deze verankering kun je bij een bouwpakket vaak eenvoudig mee bestellen.
 • Zorg er altijd voor dat je fundering goed haaks en waterpas is. Voor het haaks zetten van een fundering is de eenvoudigste methode om de diagonalen te meten.
 • Gebruik voor het hout dat je direct op de fundering plaatst altijd hardhout of geimpregneerd hout. Het beste is het om te werken met funderingsbalken omdat die zorgen voor een goede afwatering.

fundering tuinhuis haaks stellen