Een tuinhuisje zelf bouwen

Direct naar onze tips:

Constructie tips

Materialen

Hulp

 

Als je een tuinhuisje wil kunt je natuurlijk gemakkelijk een bouwpakket van een tuinhuis kopen, op die manier heb je binnen de kortste keren een stevig tuinhuis in je tuin staan. Je hoeft hiervoor geen super klusser te zijn. En het zal je verbazen, maar een bouwpakket valt vaak goedkoper uit dan het geheel zelf bouwen. Dit komt doordat de producenten van blokhutten en tuinhuisjes de grondstoffen groot in kunnen kopen en precies de goede afmetingen en hoeveelheden daarvan doorleveren. 

Heb je wat specifiekere wensen dan kun je ook een tuinhuis helemaal naar je eigen wensen op maat laten bouwen. Bij de leveranciers hebben we een overzicht van bedrijven die je op dit gebied kunnen ondersteunen. Of je kan direct online een offerte aanvragen voor een maatwerk tuinhuis.

Blokhut BouwenMaar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om zelf een tuinhuis te bouwen. Op die manier heb je heel veel vrijheid in de keuze van de grootte en vorm van je tuinhuis. Wel is het dan zaak dat je minimaal redelijk handig bent en over een aantal basis doe het zelf vaardigheden beschikt. Op deze site willen we je naast informatie over kant en klare bouwpakketen voor blokhutten en tuinhuisjes ook veel tips geven voor het zelf bouwen van een blokhut of tuinhuis.

 

Het is goed om vooraf te kijken of er kant en klare bouwtekeningen voorhanden zijn. Zijn deze niet voorhanden dan is het handig om zelf een bouwtekening of in ieder geval een ruwe schets te maken. Zaken waar je in ieder geval vooraf over na moet denken en waarover wij veel tips geven zijn:

Constructie 

  • Fundering: hoe ga je je tuinhuis funderen.
  • Wanden: hoe bouw je de wanden of muren op.
  • Dak: Opbouw van het dak en welke dakbedekking.

 

Het bouwen begint met een goede voorbereiding. Zorg dat je zelf eerst goed nadenkt over wat je precies verwacht van een blokhut:

  • Welke functie's moet het tuinhuis vervullen, wordt het puur voor opslag of wil je een atelier of kantoor maken. De meeste tips die we hier geven kun je ook gebruiken als je een wat kleiner exemplaar, bijvoorbeeld als speelhuisje wil bouwen.
  • Hoe veel ruimte heb je hier voor nodig en hoe veel ruimte heb je beschikbaar.
  • Welke andere eisen brengt dit met zich mee (voor een atelier of kantoor aan huis bijv. is isolatie wel handig).
  • Welke uitstraling moet het tuinhuisje hebben. Wat past bij je smaak en bij de rest van de tuin.
  • Wat zijn je eisen met betrekking tot duurzaamheid en wat betekent dat voor het materiaal gebruik.