Dak tuinhuis: Shingles van asfalt

Verreweg de meest gebruikte dakbedekking voor een tuinhuisje bestaat uit bitumen of asfalt shingles. Het overgrote deel van de bouwpakketten voor blokhutten wordt voorzien van deze dakbedekking en ook als je zelf een tuinhuis gaat bouwen is dit een goede optie. Het grootste voordeel voor een tuinhuis is dat doordat shingles licht van gewicht zijn ook een lichtere dakconstructie volstaat. Na dakpannen zijn shingles ook de meest gebruikte dakbedekking voor woningen wereldwijd. In Europa worden ze niet zo vaak toegepast op huizen, maar in bijvoorbeeld Amerika zijn ze heel populair.

tuinhuisje kleuren shinglesAsfalt shingles zijn in diverse vormen verkrijgbaar zoals zeskant, beverstaart en zeshoekig, maar de meest gebruikte zijn de gewone rechthoekige dakshingles. Daarnaast heb je de keus uit diverse kleuren, o.a. groene, rode, bruine en zwarte shingles behoren tot de mogelijkheden.

 

shingles leggenAsfalt shingles kunnen eenvoudig toegepast worden bij een dakhelling van meer dan 25 graden. Je kunt de shigles dan direct op het dakbeschot leggen. Voor dit dakbeschot kun je bijvoorbeeld gebruik maken van platen underlayment of OSB. Al het plaatmateriaal dat goed vlak en redelijk stevig is voldoet. Zorg er wel voor dat het dakbeschot goed aan de dakconstructie van je tuinhuis is bevestigd. Is de hellingshoek van je dak minder dan 25 graden dan is het aan te raden om een onderlaag van bijvoorbeeld dakleer, spijkerrol of bitumen glasvlies aan te brengen om te zorgen dat je tuinhuisje goed waterdicht is. Wij raden aan om bij een dakhelling kleiner dan 15 graden uberhaupt geen shigles te leggen.

 

 Meer informatie over het aanbrengen van shingles vindt je op onze pagina shingles leggen.