Dak : dakbedekking en dakconstructie

Voor het maken van het dak van je tuinhuis zijn er twee zaken waar je aan moet denken: Welke dakconstructie gebruik je en welke dakbedekking plaats je daar op. We hebben een pagina gemaakt over de constructie van het meestgebruikte daktype van een tuinhuis: het zadel dak. Daarnaast hebben we een pagina gewijd aan de meest gebruikte dakbedekking, asfalt shingles. In de toekomst zullen we ook voor andere daktypen en bedekkingen tips en informatie opnemen.

Dakconstructie

Verreweg de meeste tuinhuisjes worden gebouwd met een zakeldak. Een zadeldak is de traditionele vorm van een dak dat aan twee zijden schuin afloopt. Het is echter zeker niet de enige mogelijkheid die je hebt. Zie hieronder de verschillende mogelijkheden voor een dak van een tuinhuis.

zadeldak tuinhuisjeHet traditionele zadeldak. Dit is het meest voorkomende daktype voor een tuinhuis. Zie voor de constructie van een zadeldak onze pagina over de constructie van een zadel dak voor een tuinhuis.

 

 

 

 

schild dak tuinhuisEen Schilddak. Bij dit tuinhuis worden ook de kopse kanten schuin gemaakt waardoor je twee trapezevormige en twee driehoekige dakvlakken krijgt. Deze dakvorm wordt minder toegepast, met name omdat constructie lastiger is.

 

 

 

wolfskap tuinhuisBij een wolfskap worden de muren aan de korte zijde wat verder opgetrokken waardoor de driehoekige schildjes kleiner worden. Dit ziet er mooi traditioneel uit (veel oude boerderijen hebben een wolfskap) maar is ook lastiger te maken dan een zadeldak. Daarom wordt ook deze dakvorm niet zo vaak toegepast bij een tuinhuis.

 

 

lessenaars dak tuinhuisjeEen lessenaars dak loopt maar naar één kant schuin af. Hierbij heb je dan ook één hogere muur en één lagere muur. De constructie is eenvoudig en dit daktype wordt dan ook regelmatig toegepast bij kant en klare tuinhuisjes

 

 

 

plat dak tuinhuis.Je kunt natuurlijk ook een plat dak gebruiken voor een tuinhuisje. De constructie is relatief eenvoudig, het is alleen wel goed uitkijken dat je de afwatering goed regelt (zorg voor 2cm afschot per meter en 2 uitlopen voor waterafvoer!)..