Bouwtekening | Bouwtekeningen van tuinhuis of blokhut

Indien je zelf aan de slag gaat om zelf een blokhut of tuinhuisje te bouwen dan is het handig om vooraf te zorgen voor een bouwtekening of bouwplannen. Wij bieden voor een aantal eenvoudige maar degelijke ontwerpen complete bouwtekeningen en handleidingen aan.

Als je een bouwpakket of kant en klaar blokhut of tuinhuisje koopt dan weet je vooraf precies waar je aan toe bent. De afmetingen van het tuinhuis zijn bekend en je hebt waarschijnlijk al een keer een opgebouwd exemplaar of minimaal foto's van het tuinhuisje gezien. Bovendien krijg je alle materialen op de juiste maat aangeleverd en krijg je er waarschijnlijk een uitgebreide bouwtekening en bouwplannen bij (vraag dit na bij je leverancier).

Bij het zelf bouwen van een tuinhuis is dat niet geval. Om toch vooraf te weten waar u aan toe bent is het raadzaam om te werken vanaf een bouwtekening van een tuinhuis of blokhut. Dit heeft een paar voordelen:

  • U kunt vooraf een redelijke inschattting maken van hoe het tuinhuisje er uiteindelijk uit gaat zien.
  • U weet vooraf ongeveer welke materialen u nodig heeft.
  • Bij het bouwen heeft u een handvat om te zorgen dat u geen fouten maakt waar u later spijt van krijgt.
  • Indien u een bouwvergunning voor een tuinhuis nodig heeft (let op: lang niet altijd nodig) dan heeft u bouwtekeningen nodig om deze aan te vragen.

Er zijn drie opties om een bouwtekening voor een tuinhuis te bemachtigen:

Standaard bouwtekening of bouwplannen

Verreweg de eenvoudigste optie. Bovendien redelijk goedkoop. Helaas is het niet eenvoudig om een standaard bouwtekening of bouwplannen voor een tuinhuisje of blokhut te bemachtigen.

Wij zijn de eerste aanbieder van complete Nederlandstalige bouwtekeningen en handleidingen.

Bouwtekening laten maken

Je kan natuurlijk ook een bouwtekening en bouwplannen voor een tuinhuis laten maken door een architect of bouwkundig tekenaar. Het voordeel hiervan is dat je kwaliteit krijgt. Over het algemeen zijn deze bouwtekeningen ook geschikt voor het aanvragen van een bouwvergunning

Bouwtekening zelf maken

U kunt ook zelf een bouwtekening maken. Indien u niet al te grote plannen heeft en ook geen bouwvergunning nodig heeft dan hoef je dit niet al te complex te maken. Een schets is dan voldoende om je gedachten te vormen over hoe je één en ander aan wil pakken.

Moet je wel een bouwvergunning aanvragen dan moet de bouwtekening in ieder geval een aantal zaken bevatten:

  • Algemene informatie, een korte beschijving en gegevens van de bouwer
  • Een locatie tekening, waar komt het tuinhuis of de blokhut te staan in relatie tot de omgeving
  • Een tekening van de gevelaanzichten (vooraanzicht, zijaanzichten en achteraanzicht) van het tuinhuisje
  • Een doorsnee of plattegrond met de exacte maten
  • In tabelvorm een overzicht van de gebruikte materialen en de kleur het dak, de wanden en de vloer en fundering worden gemaakt.
  • Detailtekeningen van verbindingen die belangerijk zijn voor de stevigheid en stabiliteit van je tuinhuis.