Bouwpakket of zelf bouwen van een tuinhuis of blokhut

Als je toe bent aan een nieuw tuinhuis of schuurtje dan heb je verschillende mogelijkheden om het aan te pakken.

Zelf bouwen: Je kan je blokhut of tuinhuis natuurlijk vanaf een bouwtekening of eigen ontwerp bouwen. Veel informatie over de mogelijkheden om zelf een tuinhuis te bouwen vind je in onze rubriek 'zelf bouwen'.

Kant en klaar tuinhuis kopen: Maar je kan ook een bouwpakket of een prefab tuinhuis kopen en dit zelf op bouwen of door de leverancier laten opbouwen. Het zal je verbazen, maar vaak is dit de goedkoopste optie. Wil je weten wat het kost, kijk eens bij ons uitgebreide assortiment en vraag een prijs aan.

Op maat laten bouwen: Ben je iets minder handig dan kan je natuurlijk ook een bedrijf inschakelen om je tuinhuis te bouwen. Er zijn zelfs bedrijven die zich hebben gespecialiseerd in het bouwen van tuinhuisjes, schuren en garages. Kijk ook eens op onze pagina over maatwerk om een prijsopgaaf te vragen voor een tuinhuis op maat.


Overigens is er wel een verschil tussen een bouwpakket of een prefab tuinhuisje. Bij een bouwpakket krijg je meestal individuele op maat gefreesde en zaagde planken. Het bouwen van een bouwpakket is relatief eenvoudig, maar als je het nog simpeler wil dan is een prefab tuinhuisje misschien wel de oplossing. Daarbij zijn de wanden al kant en klaar. Links zie je een foto van de opbouw van een bouwpakket.

Het bouwen vanuit een bouwpakket heeft een aantal voordelen en nadelen ten opzichten van het zelf bouwen vanaf een bouwtekening of eigen ontwerp:

Voordelen
  • Het kost veel minder tijd: Met weinig ervaring kunt u een gemiddeld bouwpakket in een dag of 2 flink doorwerken plaatsen. Voor een eigen ontwerp of bouwen vanaf bouwtekening moet u zeker het tienvoudige rekenen (inclusief verzamelen van materiaal).
  • Veel keus in kwaliteit en uitvoeringen: Alhoewel u met een eigen ontwerp natuurlijk een grotere ontwerpvrijheid heeft is de keuze in materiaal enigszins beperkt door wat in de bouwhandel verkrijgbaar is. Voor bouwpakketten wordt het gebruikte hout op maat gezaagd en gefreesd waardoor bijvoorbeeld een grote keus in verschillende wanddiktes is.
  • goedkoop tuinhuis: Wellicht verwacht u het niet, maar het werken vanaf een bouwpakket is over het algemeen een relatief goedkope oplossing. Het is in ieder geval niet veel duurder dan zelf bouwen. De leveranciers kunnen de grondstoffen in flinke hoeveelheden inkopen waardoor ze bijvoorbeeld het hout met korting kunnen kopen en goedkoper uit zijn dan je het zelf kan krijgen.
Nadelen
  • Het grootste nadeel is dat je minder ontwerp vrijheid hebt dan als je vanaf een (zelf ontworpen) bouwtekening werkt.
  • Het zelf bouwen van een tuinhuis geeft voor degenen die het graag doen zeker meer voldoening dan het werken vanaf een bouwtekening.

 

Hieronder hebben we een YouTube filmpje ingevoegd met beelden van de opbouw van een bouwpakket.