Beton mixen en gieten

Beton is redelijk eenvoudig om zelf te mixen en toe te passen.

Voor weinig beton is het handigste om kant en klare beton mix te kopen. Dat wordt in alle gangbare bouwmarkten aangeboden en heeft als voordeel dat je altijd de juiste verhouding hebt en vrij behoorlijk in kan schatten wat je nodig hebt. Als je zelf wil mengen dan moet je de delen kopen en zelf mixen. Een typische mengverhouding voor beton is 1-2-3: 1 deel cement, 2 delen zand en 3 delen grind. Het deel water is ongeveer een tiende van de vaste delen.

Beton mixenKleine hoeveelheden kun je makkelijk mengen in een speciekuip met een boormachine met mix staaf. Voor wat grotere hoeveelheden is het wel handig om een betonmolen te huren. Voor een dagje is dat goedkoop en er zijn ook kleine betonmolens te krijgen die je achter in een station auto mee kan nemen. Bij het zelf mengen van beton kun je het beste eerst zand en grind en een deel van het water toevoegen, dan alle cement  en tenslotte de rest van het zand en grind en water toevoegen.

De laatste stap is het gieten in bekisting. kun je maken van underlayment en stel je vooraf op en bekleed je aan de binnenkant met plastic. Je kan ook speciaal materiaal gebruiken: betonplex, maar het is goedkoper om met underlayment en plastic te werken. In de bekisting leg je het betonijzer. Betonijzer koop je in matten (bouwstaalmatten) en kun je met een betonschaar op maat knippen. Zorg dat het iets te klein is zodat er geen delen tegen de bekisting aan komen, en dat je het over elkaar heen legt. Leg het op stenen of stukken puin.

 

Als je beton eenmaal gegoten hebt kun je het beste verdichten met behulp van bijvoorbeeld een trilnaad. Maar voor kleine hoeveelheden volstaat een houten balkje ook Het doel van verdichten is dat je de luchtbellen er uit haalt. Na ongeveer een dag voelt het beton al redelijk hard aan, maar is het nog zeker niet uitgehard. De maximale sterkte wordt pas na ongeveer 2 maanden bereikt.